STUNT100 2018

STUNT100 2018

Voor de zevende keer aan de start bij de STUNT100. Daarvan drie keer de STUNT100 V1.0 en vier keer de STUNT100 V2.0. In 2013 is het parcours aangepast omdat in de loop van de jaren een aantal onverharde stukken verhard waren geworden. Van de zes vorige deelnames maar vier keer gefinished. Daarvan drie keer op de 1.0 versie en maar een keer op de 2.0 versie. De 2.0 versie is inderdaad een stuk zwaarder dan de 1.0 versie. Meer hoogtemeters, meer onverharde en moeilijker stukken in de nachtronde. Mijn snelste tijd op de 1.0 versie is 25:52:36 en op de 2.0 versie 28:47:00.

STUNT100 2018, start 04:00

STUNT100 2018

Nu dus voor de zevende keer aan de start. Dit keer moet het weer een finish worden! Bij de STUNT100 zijn er op zaterdag twee startgroepen. Een voor de langzamere loper om 04:00 en een voor de overige om 06:00. Dit om de bemensing van de verzorgingsposten zo kort mogelijk te houden. Cutoff tijd is voor beide groepen 15:00 op zondag. Ik start in de 04:00 uur groep. Het weer is ideaal. Graatje of 17, bewolkt en af en toe een miezer buitje. Het parcours bestaat uit vier verschillende ronden. Steeds start en finish in Sibbesse. Het kloppend hart van de STUNT100.

De eerste ronde heeft de naam "Trailrunners Paradise". Veel single trails, schotterwege en veel bos. Dit jaar is de ronde iets aangepast als gevolg van Frederike, Duitse naam voor de storm die 18 januari van dit jaar over Ierland, Groot-Brittannie, Belgie, Nederland, Duitsland en Polen trok. Dit jaar daarom minder single trails en meer schotterwege. De opruim werkzaamheden in het bos zijn nog niet helemaal voltooid. In ronde 1,2 en 3 dan ook regelmatig een boom over het parcours.

Om 04:00 worden we los gelaten. De vier langzame lopers. Onder deze vier twee die voor hun tiende finish gaat op de STUNT100. Heinrich Schutte en Brigitte Koczy.

De eerste ronde eerst maar eens ervaren hoe het lichaam zich voelt. Afwisselen heuvel af rennen en heuvel op wandelen. Gaat prima. Deze ronde is 48,4 kilometer en heeft +1377 meter. Geen echte klimmen maar een rolling hills route. Na 7 uur en 20 minuten ben ik weer terug is Sibbesse. Lichaam heeft zich prima gehouden. Niets staat in de weg voor de tweede ronde. Deze is een stukje zwaarder. Minder bos, meer klimmen en hoofdzakelijk schotterwege. Lengte is 54 kilometer met +1609 meter. De naam van de ronde is "Buckelpiste en die buckels zitten hoofdzakelijk is het tweede deel. Elke berg met naam gaan we op. Dit is het gebied "Die sieben Berge. De zeven bergen uit het sprookje van Sneeuwitje Frau Konigin, Ihr seyd die schonste hier, aber Sneewittchen, Uber den sieben Bergen, ist noch tausendmal schoner als Ihr. Blijkbaar had ieder dwerg daar een berg. In de tweede ronde krijg je ze allemaal te zien. Waar hoogtemeters te maken zijn in het tweede deel van "Buckelpiste" worden ze ook gemaakt. Ik weet wat me te wachten staat. Al twee keer eerder deze ronde gelopen en tijdens de RUN2KILL 100mijl liep ik twee keer door de zeven bergen. Ook de tweede ronde gaat prima. Zonder haast maar weer afwisselend wandelen (heuvel op) en rennen (heuvel af) weer terug in Sibbesse. Teller staat nu op 102,3 kilometer, +2986 in 17 uur en 8 minuten. Net voor donker weer binnen. Nu de kleding wisselen, nog een puddingbroodje en droge worst uit de kofferbak. Voorraad in mijn rugzak aanvullen. Klaar voor de derde ronde.

STUNT100 2018, begin 2de ronde

STUNT100 2018, op weg naar eerste VP in ronde 2

De "KulfUberquerung". Het stuk Kulf wat we moeten lopen is ongeveer 10 kilometer. Hoofdzakelijk single trail met regelmatig meters hoog onkruid links en rechts. In de 1.0 versie liep de route hier overdag en dan was het voor mij net renbaar. Nu in de 2.0 versie is dit voor mijn een wandelstuk. Aardedonker, brandnetels, klitballen en braamstruiken. En die laatste kruipen ook nog op enkel hoogte over het pad. Maar eerste nog naar de Kulf lopen.

Tijdens de STUNT kom je regelmatig wild tegen. Zwijnen, Reeën, konijnen. Er is zelfs al eens een melding geweest van een Lynx. Vandaag iets totaal anders. Op het eerste stuk single trail een ontmoeting met de vuurvlieg. Elke meter 3 a 4 en dat een dikke 3 kilometer lang. Koplamp uitgedaan en langzaam doorgelopen. Wonderbaarlijk showspel. Omgeven door zwevende lichtpuntjes. Wat een mooie onderbreking.

Kulf zelf wordt zonder problemen overwonnen. Ging niet snel maar alles bleef heel. Gelukkig waren de klitten nog groen en daarom maar een enkele klit aan mijn kleding. Na de Kulf gaat het opeens minder. De slaap begin te komen. Probeer er nog tegen te vechten maar helaas. Recht lopen werd steeds moeilijker. Tijd voor een dutje. Gelukkig staan er regelmatig bankjes. Deze zijn bedoeld om in dit mooie heuvelige landschap te kunnen genieten van het uitzicht. Maar zijn ook prima om op te slapen. Ook staan er langs de route regelmatig Grillhutten. Bedoeld voor de locals als BBQ plek maar ook een prima plek voor een dutje. In een Grillhutte vind ik een prima bankje. Ook nog overdekt dus geen last van de miezer die nu en dan even langs komt.

STUNT100 2018, de Kulf

STUNT100 2018, de Kulf

Na een uurtje slaap loopt het weer iets beter. Het spoor is weer recht maar de slaap is er nog. Het gaat allemaal niet zo snel. Deze ronde heeft maar 37,8 kilometer met +853 meter. Inclusief dutje koste het me toch bijna 10 uur. Na 27 uur en 24 minuten weer terug in Sibbesse. Nog voldoende tijd voor de laatste ronde. Een heen en terug stuk van 20,6 kilometer en +538 meter. De eerste drie kwartier gaat echter voor geen meter. Gemiddeld snelheid beneden drie km/h. Kon me gelukkig herpakken zodat de "Finale" toch binnen de vier en half uur wordt afgeraffeld. Finishtijd viel iets tegen, 32 uur en 18 minuten, maar missie is wel gelukt. De vijfde finish op de STUNT100.

STUNT100 2018, finish  STUNT100 2018, Finish, even zitten

STUNT100 2018, Finish

Natuurlijk als beloning de medaille, oorkonde en binnenkort ook een Angeber-Tshirt met vijf sterren. Voor elke finish een ster.

STUNT100 2018, het certificaat

STUNT100 2018, het certificaat

En Heinrich Schutte en Brigitte Koczy? Is het hen gelukt om voor de tiende keer te finishen? Ja, beide zijn gefinshed en krijgen dus een Angeber-Tshirt met tien sterren.

Voor meer informatie over de STUNT100 kijk op www.stunt100,de Mocht je serieuze belangstelling hebben en voldoen aan de deelname criteria ( toetsing van je cv bij de DUV), neem dan contact op met de organisatie.

De organisate omschrijft het zelf als volgt: Ja, es ist ein Einladungslauf, da wir im Sinne unserer Gaste ein Auge drauf haben mussen, dass alle Starter dem Ganzen hier gewachsen sind. Alpenwanderer sind hier nicht selten Uberfordert. Du hast nachweisbare Erfahrung auf Laufstrecken von mind. 100km Lange? Kommst nachts mit Wildschweinen, Luchsen und Dachsen im Wald klar, auch wenn du aus der Stadt kommst und von solchen Tieren nie gehurt hast? Und du fangst nicht gleich an zu heulen wenn du ne Blase oder dich verlaufen hast ? Dann schreib gern mal ne Mail an Hansi.

STUNT100 2018, de finishers

STUNT100 2018, de finishers