UTMB2011, 167 kilometer, +9563 (26,27 en 28 augustus 2011) DNF

Logo UTMB hoogteprofiel UTMB

Op woensdag vertrokken naar Chamonix. Om te acclimatiseren woensdag en donderdagnacht in de auto geslapen op Col de forclaz(1527 meter). Donderdagochtend in Chamonix mijn startnummer e.d. opgehaald en 's middag vanaf de Col de Forclaz een training-loop van twee uur richting de Trient gletsjer. Vrijdag in de loop van de ochtend naar Chamomix om daar te wachten op de start. Na een wandeling door zonnig en warm Chamonix rusten op het luchtbed in de auto. Het wordt een lange rust. Via SMS wordt het bericht verzonden dat de start is verplaatst naar 23:30 vanavond. Dit door het slechte weer. Ik heb zelf geen SMS gekregen maar hoorde het van andere deelnemers. Dat wordt dus 5 uur extra rust. Rond de oorspronkelijke tijdstip van de start komt dan het slechte weer. Wind, regen en bliksem, uren lang. Echt droog wordt het vandaag niet meer. We starten dan ook in een lichte motregen. 2300 deelnemers rennen om 23:30 de nacht in. De eerste kilometer verlicht door de lampen van Chamonix maar daarna is er alleen het licht van de hoofd-lampen.

slaapplek Col de forclaz

De paden zijn nat maar goed beloopbaar. Na een kleine twee en half uur kom ik aan in Delevret (2:23:15, 14km, +948meter). De eerste kilometer klimmen zit er op. Na Delevret is het afdalen naar Saint Gervais. De paden worden minder. Glijden door de modder. Terwijl ik mijn uiterste best doen om rechtop te blijven glijd er regelmatig links, rechts, voor of achter iemand van het pad af. De lopers met stokken hebben het hier iets makkelijker maar de stokken zijn geen garantie. Ik heb geen stokken en zoek waar nodig de zijkant van het pad op en daal dan vasthoudend aan takken, soms achterste voren, af naar Saint Gervais ( 3:42:51, 21km, +993meter). In Saint Gervais is de eerste grote rust. Tijd voor koffie en wat eten. Saint Gervais ligt op 810 meter. Vanaf hier gaat het via Les Contamines(5:32:33, 31km, +1544meter) naar La Balme op 1706 meter. 900 meter klimmen over 18 kilometer. Geleidelijk omhoog bij het aanbreken van de dag. De hoofdlamp kan weer in de rugzak.

La Balme(07:18:45, 39km, +2110meter) bijna zeven en half uur onderweg, bijna 40 kilometer gelopen en twee kilometer geklommen. Als ontvangst een groot kampvuur om wat op te warmen. Wat eten, drinken en verder. Omhoog naar Col de Bonhomme( 2329 meter ). Na de zon, de wind, de regen en het onweer een nieuwe verrassing van de weergoden. Sneeuw en vrieskou. Vanaf de Col de Bonhomme gaat het nu omlaag naar Les Chapieux. Door de vrieskou geen last meer van modder. Wel hier en daar glad. Laatste stuk van de afdaling wordt weer lastiger. Geen vrieskou meer dus hier en daar weer glijden. Na tien uur lopen bereik ik Les Chapieux. >50 kilometer afgelegd en drie kilometer geklommen.

In Les Chapieux (09:59:09, 50km, +2909meter) eten, drinken en wat rusten. Bij het verlaten van het verzorgingszone controleert de organisatie of je een mobiele telefoon bij je draagt. Dan op naar Col de la Siegne (2516 meter). Bijna 1000 meter klimmen over 10 kilometer . Ook de Col de Seigne (12:31:13, 60km +3915km) is mooi wit. Sneeuw en kou, geen modder. Afdaling naar Lac Combal (13:26:31, 65km, +3922km) hier weer een paar kilometer “vak”. Van Lac Combal 1970 meter) gaat het naar Arete du Mont Favre(2435 meter ). Op de Arete du Mont Favre (14:48:35, 69km, +4389meter) staat een stevige koude wind. Een van de verzorgingstenten is ingestort en wappert in de wind. Na de tijdcontrole snel verder. Afdalen en zo snel mogelijk uit de koud. Nu alleen nog afdalen naar Courmayeur. Elke kilometer wordt het warmer. Handschoenen gaan uit, muts gaat af, jas gaat uit en extra shirt gaat uit. Op Col Chercrouit nog een verzorging en dan nog een dikke vier kilometer en 750 meter afdalen naar Courmayeur. Dat afdalen valt niet mee. Om de knieŽn rustig naar beneden.

start UTMB 2011   col de la Seigne UTMB 2011   Kaart UTMB 2011

In een tropische Courmayeur (16:50:12, 78km, +4406meter) de grote rust. Hier liggen de kledingzakken. Nog nooit zo snel mijn spullen gekregen. Terwijl je nog op weg bent naar de verzorgingszone krijg je al je kledingzak in je handen gedrukt. Lekkere kaasje, pasta, Italiaanse ham en wat drinken. Tijdje zitten en weer op pad. Op naar refuge Bertone. Het blijkt dat na Champex-Lac het parcours is gewijzigd omdat door de noodweer van vrijdagavond verzorgingsposten zijn verwoest en een deel van het parcours onbegaanbaar is. De organisatie heeft dit per SMS gemeld blijkt. Ik heb helaas geen SMS gekregen en moest het horen van andere deelnemers.

Klimmen, klimmen en klimmen. Bijna 800 meter naar refuge Bertone. Na een kleine twee uur kom ik eindelijk aan bij refuge Bertone(19:00:03, 82km, +5215meter). Vier kilometer in een kleine twee uur. Onvoorstelbaar wat een moeite koste dit. Even uitblazen. De volgende 13 kilometer gaan weer “makkelijk”. Via refuge Bonatti (20:54:51, 90km, +5438meter) gaat het in de schemering via glooiende paden naar Arnuva. Hier en daar een bergstroompje oversteken. Het is intussen donker geworden en aan de horizon zien je een lichtspoor de Grand Col Ferret ( 2537 meter ) beklimmen. Verzorgingszone in , verzorgingszone uit en 750 meter omhoog. Langzaam, zeer langzaam stap voor stap. Extra shirt was al weer aan. Jas gaat weer aan, muts gaat weer op en de handschoenen gaan ook weer aan. Harde koude wind en een steeds dichter wordende nevel.

Grand Col Ferret (24:15:16, 99km, +6326meter). Stervenskoud. Dit was zwaar en zeer, zeer vermoeiende. Mijn longen hebben het moeilijk. Langzaam weer opstarten en beginnen aan 1000 meter afdalen naar La Fouly. Een eindeloze afdaling blijkt. Direct na de top van Grand Col Ferret zitten deelnemers met hun hoofd tussen de benen naast het pad. Ik ben dus niet de enige die het moeilijk heeft gehad met Grand Col Ferret.

La Fouly(27:16:19, 110km, +6521meter). Drie uur gelopen vanaf de top van de Grand Col Ferret en maar 11 kilometer afgelegd? Dit kan niet kloppen. Ik ben een dag onderweg, moe en heb pijn in mijn lichaam maar dit kan niet kloppen. Net als die cutt-off tijden. Vijf uur later gestart maar de cutt-off tijden naar drie uur opgeschoven. Cutt-off tijd refuge Bonatti was gelijk aan Arnuva. Dat kan toch ook niet? Na Courmayeur ook niets meer gehoord over de aanpassing van het parcours. Ook bij de verzorgingsposten geen informatie. Overal hangt nog de oude informatie met de originele parcours. Niets wijst op een aanpassing van het parcours. Bij de verzorgingpost in La Fouly staan zelfs twee verschillende cutt-off tijden voor Champex-Lac. Welke is de juiste? Het meisje van de organisatie die we aanspreken weet het ook niet.

Eerste stuk naar Champex-Lac gaat wel lekker. 400 meter dalen over 11 kilometer. In voel mijn benen en voeten, loop te mopper over de organisatie maar Champex-Lac komt steeds dichterbij. Na Praz-de-port gaat het weer omhoog. 300 meter over 3 kilometer. De eerste meter gaan nog maar daarna is het over. Hangen tegen een boom. Uithijgen. Weer opgang komen. Pff. Gelukkig weer een boom. Hangen, uithijgen. Pff, …........

Champex-Lac (31:10:55, 123km, +7106meter). De beslissing is gevallen. Ik stop er mee. Het gaat niet meer.

Het UTMB 2011 resulaat.   Startnummer