UTMF (Ultra Trail Mount Fuji) 2012

utmf parcours UTMF2012 hoogteprofiel UTMF 2012

De start van de UTMF (Ultra trail Mount Fuji, Kawaguchi, Japan) was 18 mei om 15:00. De limiet was 48 uur. Met onderweg nog een aantal verzorgingsposten met een cutoff tijd. Verzorging was gemiddeld om de 15 kilometer. Hiervan waren drie met alleen water. Totaal te lopen 156km met 8530 hoogtemeter. Een grote ronde om de heiligste berg van Japan. Doel voor mijn was niet om de UTMF snel te lopen maar op hem uit te lopen. Voor het eerst ook wandelstokken meegenomen om te testen hoe dit bevalt. Naast de bekende verplichte artikelen zoals nooddeken, fluit, etc moest er ook een bear-bell mee. In het gebeid rond de Fuji komen namelijk nog in het wild levende beren voor. De bear-bell moet voorkomen dat beer en trailer opeens onverwachts tegenover elkaar staan.

Vlak voor de start

Van start tot aan verzorgingspost A8 (Nishi-fuji) gaat het voorspoedig. Alleen op de tweede beklimming heb ik een tijd hulpeloos aan de touw gehangen. Bij een van de stukken rotsklimmen gleed ik uit. Ik kon nog net een stuk touw pakken om te voorkomen dat ik een stuk naar beneden zou vallen. Rechterschouder was daardoor een tijd nogal pijnlijk en dit was behoorlijk lastig bij steile afdalingen. Ondersteuning van rechterarm was daardoor bijna niet mogelijk. Gelukkig waren er na A2 (Niju-magari) geen steile afdalingen meer. Het gaat nog steeds op en neer. Maar rennen met handen en voeten is niet meer nog. Ondergrond is na A4 wel een tijdlang lastig. Mooie zwarte paden van lava. Loopt een beetje als in rul zand. Regelmatig moesten de schoenen even uit om de lava steentjes te verwijderen. Na A7 (Kodomo-no-kuni) komen de lopers van de STY (trail 82KM) ons achterop. In het begin op onverharde karrensporen. Later op single trails en door half droge beekjes. Tempo is van de STY lopers niet te hoog zodat ik met ze mee kan rennen. Geeft een goed gevoel als je na 80KM nog gewoon met de STY lopers mee kan rennen over de single trails en half droge beekjes. Na W1 (Kitayama) is er weer voldoende ruimte op het parcours en laat ik mijn tempo weer iets afnemen.

A8 (Nishi-fuji, 102KM) bereikte ik in 24:05:28. In dit tempo zou ik finishen in de vroege ochtend van de 20ste. Ik zou nog kunnen aanschuiven bij het ontbijt in het hotel :-). Echter het liep anders. Op papier kwam er eerst een klim van 500m naar 1100m, met daarna een klim van 1000m naar 1900m. Tussen door nog wat kleine klimmetjes. De praktijk was anders. De eerste klim ging nog prima maar daarna was het afzien. Er kwamen vervolgens een eindeloos aantal vervelende klimmetjes. Het blijken negen toppen te zijn. Tenshigadake(1330m), Choujagadake(1336m), Tengudake(1373m), Kumomoriyama(1575m), Yukimidake(1605m), Kenashiyama(1946m), Takadekki(1921m), Amegatake(1771m) en Ryuugatake(1485 m). Er leek geen einde aan te komen. De afdalingen waren helemaal een ramp. Veel afdalingen zijn veranderd in verraderlijke modderpaden. De wandelstokken waren hierbij ook niet veel hulp. Er moesten namelijk speciale doppen onder waardoor ze bijna geen grip hadden op de ondergrond. Tot het 130km punt was het vechten met modder en gemene klimmetjes. Hier en daar waren er touwen gespannen langs het pad. Hiervan ook regelmatige gebruik gemaakt met als gevolg brandblaren in de handen. Op dit stuk parcours heb ik ook meermaals een half uurtje, ergens aan de kant van het parcours, liggen slapen. Ook nog een keer flink gevallen. Een van die vele klimmetjes ging naar het hoogste punt van de UTMF. De Kenashiyama(1946m). Ik had geen idee welke dat was. Het bereiken van W3 (Kumamori-yama, +1575M) is me wel bij gebleven. Echter alleen maar omdat we daar een flesje water kregen. Bijna 16 uur gedaan over dit stuk van de parcours.

terugblik op de heuvels


Terugblik naar Amagatake (1772m) en Takadekki (1921m) gezien van de top van Ryugatake(1485m).

Nog 8 uur over voor de het laatste stuk. Van A9 (Motosu-ko, 129KM) via W2 (Narusawa-hyoketsu, 142KM) naar de Finish (Ohike-kouen, 156KM). Door de laatste val was afdalen wel moeilijk naar geen belemmering om de finish binnen de cut-off tijd te halen. Nu was het alleen nog even doorbijten om vervolgens na 46 uur en 15 minuten eindelijke de finish te bereiken.

Bijna gefinished  De finish


De winnaar was de Fransman Julien Chorier in 18:53:12, nummer twee, de Canadees Adam Campbelle, in 19:26:29 en derde was de Japanner Ken Yamamoto in 21:15:02. Eerste vrouw was Nerea Martinez Urruzola uit Spanje in 25:05:04. Gevolgt door Hiroko Suzuki (Japan) in 27:16:32 en Nora Senn (Hong Kong) in 28:31:57. 73% van de mannen en 65% van de vrouwen hebben de finish gehaald.

Het resultaat