28-10-2007, Remscheid-Lennep, Rontgenlauf, 63.3km, 1.100 meter +.

Zaterdag om 12:00 uur vertrokken naar Remscheid. De reis is een dikke 330km. Onderweg Adrie Van Dijk nog opgepikt. Iets na 16:00 uur zijn we op plek van bestemming. Het is daar al een behoorlijke drukte bij de uitgave van de startnummers. Naast de 63,3 staat er ook een 42,2 en een 21,1 op het programma. De 63,3 is een grote ronde. Op het 21,1 punt en het 42,2 punt is de finish van de halve en de hele marathon. Deelnemers aan de halve en hele marathon worden met bussen weer naar het startpunt gebracht. De afstanden staan ook open voor Nordic Walkers. Daarnaast is er nog een estafetteloop. Drie deelnemers doen dan elk een halve marathon.

Eten doen we ‘s avonds in de Sporthalle. Voor 5 euro twee borden pasta en en beker drinken. Geserveerd door een van de sponsors. De overnachting doen we ook simpel. In de Turnhalle. Slaapspullen zelf nemen. Overnachting + ontbijt 5 euro. Auto kunnen we bij de Turnhalle parkeren. Alle spullen hebben we onder handbereik en op maar een paar honderd meter van de start.

 

Om 8:30 is de start. We staan met een kleine vierduizend deelnemers aan de start. Het leeuwendeel op de halve marathon. Bijna 2000, daarnaast nog de marathon, een estafetteloop en Nordic Walking op alle die de afstanden. Voor de Ultramarathon staat meer dan 500 deelnemers aan de start.

Na de start gaan we eerste een rondje centrum Lennep. Daarna gaat het de grote ronde in. Ruime 60 kilometer door de heuvel. Een lange sliert lopers. Vanaf de start is het direct omhoog naar het hoogste punten van het parcours (374 meter). Daarna gaat het geleidelijk naar 162 meter. Onderweg nog wel vier keer een bult over waarbij hoogte verschillen tussen 70 en 30 meter zijn te overwinnen. Dit allemaal over de velden en door de bossen. Hoofdzakelijk onverhard. Zo nu en dan borden op te wijzen op gevaarlijk stukken. De finish van de halve marathon ligt op 162 meter. Hierna worden ook de paden wat smaller. Kan ook want er zijn nu meer dan twee duizend deelnemers minder. Over de eerste marathon heb ik 2:04:09 gedaan. De tweede halve marathon lijkt op papier de eenvoudigste te zijn. Twee behoorlijk bulten. Een 70 meter omhoog en de andere 65 meter. Voor het overige een tweetal gelijke stijgingen. In de praktijk valt dit voor mij echter behoorlijk tegen. Over dit stuk doen ik 2:32:26. Na 4:36:34 heb ik dan eindelijk de marathon finish bereikt. Doel was om vandaag binnen de 7 uur te finishen. Dat lijkt nu een onbegonnen zaak te worden. De derde en laatste halve marathon moet binnen 2:20.

De keur aan verzorging neemt per halve marathon toe. In de eerste is er alleen water en thee, in de tweede komt daar banaan en sportdrank bij en in de derde komen daar nog allerhande lekker dingen bij. Rozijnenbroodjes, muesli brokken en natuurlijk is er nu ook de cola en water/zout oplossingen. Een enkele keer zelf bier.

Na de finish van de marathon wordt het weer een stuk rustiger op het parcours. Alleen nog de Ultra en de derde loper van de estafette. Het is nu bij mij knop op dom en de cadans vinden. Nu komt het moeilijkste stuk. De vermoeidheid begint voelbaar te worden plus dat op papier dit het moeilijkste stuk is. Hier zijn de meeste hoogtemeters te overwinnen verdeelt over vier toppen. Het gaat echter wonderbaarlijk goed. Zo goed zelfs dat ik regelmatig weer deelnemers begin in te halen. Het 50KM punt bereik ik na 5:29:38. Nog maar 13,3 km te gaan in anderhalf uur. Normaal geen probleem maar op dit parcours? Ik kan het tempo echter aardig vasthouden. 60KM punt bereik ik na 6 uur en 35 minuten. Nog 3,3 kilometer. Moet te doen zijn. Snelheid vasthouden en doorrennen. Echter opeens gaat het parcours weer behoorlijk klimmen. Blijkt later een klim te zijn van 60 meter. Toch niet binnen de zeven uur? Niet aandenken. Omhoog. Blijkt een klim te zijn in twee gedeelten. Eerst een 40 meter omhoog, de bocht om, stukje “vlak” en dan nog twintig meter omhoog. Daarna is het alleen nog naar beneden. Ik kan de speaker al duidelijk horen. Nog een bocht en ik zien de finish. Na 6:55:35 kom ik over de finish. Mijn reisgenoot Adrie van Dijk staat me daar op te wachten. Hij is al een uur binnen. Met een tijd van 5:56:56 is hij nummer 75 van de mannen en nummer 1 bij de mannen 50(53 gefinishte). Mijn tijd is goed voor de plek 240 bij de mannen (385 gefinishte) en de plek 53 bij de mannen 45(94 gefinishte).